HOE BEGINNEN

Iedereen met een racefiets en een redelijke basis­ conditie kan beginnen met tijdrijden, vaak zijn de wedstrijden in de regio laagdrempelig en kan men met een daglicentie en een normale racefiets al starten.
Het is beslist niet nodig om in het begin al een tijdritfiets of allerlei aerodynamische onderdelen te bezitten. Deze dingen komen vanzelf als het tijdrit­virus heeft toegeslagen.

De meeste beginners zullen bang zijn dat hun ’tijd’ niet kan meten met de toppers. Nu zal dat in de meeste gevallen in het begin ook zeker zo zijn. Echter tijdrijden is ook een strijd met je zelf, proberen jezelf te verbeteren. Proberen om voor het eerst een bepaalde gemiddelde snelheid te halen.
Stel de doelen in het begin niet te hoog!

Het beste is om gewoon een keer mee te doen aan een tijdrit en te ervaren wat het is. In verschillende delen van Nederland en Belgie zijn leuke wedstrijden om eens te proeven aan deze discipline van de wedstrijdsport. Op de tijdritkalender staan genoeg wedstrijden in elke regio. Wanneer je een aantal keren hebt deelgenomen aan wedstrijden en het bevalt en je wilt verder kan je jezelf wat meer gaan specialiseren.

Houding
De meeste winst is te behalen door de juiste houding op de fiets, je kan nog zo’n dure fiets kopen met dure wielen. Als je houding niet goed is verlies je onnodig erg veel tijd. Goede houding is de goedkoopste en meest zinvolle investering in tijdrijden.
Meer over tijdrit houding…

Training
Voor tijdrijden kun je natuurlijk ook specifiek trainen. Zorg in de winter voor een goede basis. Duurvermogen en souplesse zijn de eerste stappen. Later via intervallen worden de puntjes op de i gezet.
Meer over tijdrit training…

Materiaal
Nadat je een goede houding hebt en ook de benen doen wat jij wilt is het zaak om de laatste winst te pakken. Aerodynamische aanpassingen aan fiets en materiaal. De grootste stap is een opzetstuur. Hiermee pak je de grootste winst en de kosten vallen ook mee. Wel belangrijk is dat je de houding ook goed in de gaten moet houden.
Meer over materiaal en aerodynamische aanpassingen tijdritfietsen…

Social media