Valerie Steffens en Luc Essink snelste bij door viswedstrijd verlate Baambrugse tijdrit 2018

18 september 2018 16:59

Baambrugge, Valerie Steffens uit Amersfoort en Luc Essink uit Almere waren zaterdagmiddag 15 september 2018 de snelste dame en heer bij de 13 kilometer lange tijdrit langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Essink legde in 17 minuten en 32 seconden de rit tegen de klok af terwijl Alice Verhage er 20 minuten en 19 seconden over deed. Dat waren de snelste in een veld van 56 deelnemers, waarvan de eerste deelnemer ongeveer anderhalf uur later vertrok dan de oorspronkelijke vertrektijd van twee uur 's middags vertrok. De eerste starter was bij toeval Valerie Steffens de overige deelnemers vertrokken daarna telkens na 30 seconden voor hun solo rit.

De tijdrit in Baambrugge is jaarlijks en leuk sportevenement maar dit jaar gebeurde er iets opmerkelijks. Deze klassieker onder de Nederlandse tijdritten kende in de loop der jaren al veel verhalen. Zoals afgelasting door de MKZ of afgelasting door onweer, regen en storm. Ook een uniek moment was het aantreffen van vers geperste grasbalen op de weg lang het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit jaar gebeurde er iets nog merkwaardiger. Vrijwilligers van de organisatie, IJsclub Baambrugge, troffen 's morgens rond de klok van elf uur meer dan vijftig vissers aan in de berm langs de weg. De vissers gewapend met enorme hengels, vangnetten en ook allemaal voorzien vaan een automobiel waren daar bezig met een internationale viswedstrijd. Overleg met de visorganisatie leerde dat deze wedstrijd duurde tot twee uur het moment van de start van de tijdrit. Om veiligheidsreden moest de IJsclub wel besluiten de wedstrijd eerst een uur en daarna nog eens twintigminuten uit te stellen. Toen de laatste hengelaars van het parcours waren en de vis gewogen was konden de tijdrijders veilig hun gang gaan.

Door het uitstellen van de race kwamen de sporters wel in het nauw met hun warming-up en reden enkele zich wel drie keer warm. De als eerste vertrekkende Valerie Steffens trof het in het geheel niet, ze stond klaar om drie uur 's middags om uiteindelijk te starten toen ze nogmaals gezegd werd: 20 minuten wachten. De heren winnaar Luc Essink die slecht drie tellen sneller was dan de nummer twee Yanne Dorenbos uit Castricum had een nog markantere voorbereiding. Ook hij had een uur en daarna nog eens de twintig minuten moeten wachten. Maar in die laatste twintig minuten bemerkte hij een lekke band. Terug naar zijn materiaal wagen een nieuw wiel steken en je alsnog naar de start haasten. Na afloop verklaarde hij dat dat waarschijnlijk de ultieme warming op was geweest voor deze wedstrijd tegen de klok.

De organisatie zag tot haar genoegen ook twee Baambruggers op het podium, namelijk de jeugdige plaats genoten Wessel en broer Michiel Mouris die een eerste en derde plek opeiste bij de jongens tot en met 16 jaar.

Door de verlate start besloten wel een aantal deelnemers niet te starten, ook de vrijwilligers waaronder de mensen van de EHBO en verkeersregelaar waren langer bezig dan gedacht. Overigens waren de omstandigheden in Baambrugge zonnig met een stevige wind uit het zuidwesten die maakte dat de tijdrijders twee maal de wind straf tegen hadden. Voor het eerst dit jaar reden de deelnemers onder de nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal door. Deze brug maakt de verbinding tussen Baambrugge en Nigtevecht stukken korter maar de meeste deelnemers hebben de brug voor kennisgeving aangenomen, hun doel was immers een goede tijd op de klokken zetten.

Na de rit werden bij de skeelerbaan in het clubgebouw van IJsclub Baambrugge de winnaars in de diverse categorieën gehuldigd. Daarbij was er voor alle winnaars een warm applaus van de overige deelnemers. Er was ook dank voor het Rode Kruis, de vrijwilligers van IJsclub Baambrugge. Door organisatie wordt alweer uitgekeken naar de volgend jaar. IJsclub Baambrugge de 26e editie van deze zomerse tijdrit te organiseren, mogelijke datum is vrijdagavond 7 of 14 juni 2019. Naar verwacht zijn er dan geen visvrienden, onweer, regen, storm, MKZ of grasbalen die de wielrenners dwars zitten.

Uitslag klik hier

KALENDER

Er zijn geen punten op de agenda.