TIJDRIJDEN

Tijdrijden is één van de eerlijkste vormen in de wielersport. Tijdrijden wordt ook wel een ‘race tegen de klok’ genoemd.
Bij een tijdrit vertrekken de rijders individueel, als koppel of als ploeg met een vaste tussentijd en moeten een parcours zo snel mogelijk afleggen. Het is hierbij niet toegestaan te stayeren, dat wil zeggen te dicht achter een andere renners rijden. Op deze manier wordt geprobeerd de omstandigheden voor alle renners zo gelijk mogelijk te houden.

Tijdrijden kent een aantal verschillende vormen :

Individuele tijdrit
Individuele tijdritten zijn bij de profwielrenners vaak belangrijke onderdelen in rittenkoersen, zoals de Ronde van Frankrijk. Tijdritten bij de profs worden zelden tot nooit als ééndaagse wedstrijd verreden,  het WK tijdrijden of het NK tijdrijden zijn daar een uitzondering op. Deze wedstrijden worden elk jaar gehouden.

Bij de amateurs en recreanten is deze tak van sport daarin tegen wel erg populair, mede omdat deze tak van sport ‘eerlijk’ is maar ook relatief erg veilig. Bovendien kan deze tak van wielrennen tot op hoge leeftijd beoefend worden. Een goed voorbeeld is Jan Brander die pas op ziijn 50ste begon met wielrennen en in de jaren die volgde goede resultaten neergezet heeft.

Koppeltijdrit
De koppeltijd wordt gelijktijdig door 2 rijders verreden. Daarnaast geleden dezelfde regels als een gewone tijdrit. Het kan zijn dat er bij wedstrijden met gemengde koppels een bonus systeem geldt. Oudere rijders of dames koppels krijgen dan extra bonus tijd.
Ploegentijdrit
De ploegentijdrit is een discipline die naast hard fietsen ook een stuk ploegentactiek met zich meebrengt. Bekende ploegentijdritten zijn regelmatig te zien in de grote rondes zoals de Tour de France, Giro en Vuelta. Op Nederlandse bodem wordt op het einde van het seizoen altijd het NCK ploegentijdrijden gehouden. Dit club kampioenschap trekt altijd heel veel deelnemers uit het hele land.

Social media